Kulturistika a fitnes:V Španielsku zaznela slovenská hymna dvanásťkrát

08.05.2013 Celý región

Bratislava 7. mája (TASR) - Na víkendových ME vo fitnes žien, kulturistike a fitnes juniorov, junioriek a masters v španielskej Santa Susanne získala slovenská reprezentácia osem zlatých medailí, dve strieborné, tri bronzové a navyše tri prvenstvá v absolútnom poradí. "Spolu s prvenstvom v Pohári národov sa tak v Španielsku hrala slovenská hymna až dvanásťkrát. Boli to pre Slovensko najúspešnejšie ME v histórii," konštatoval v utorok na tlačovej besede v Dome športu generálny sekretár Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja Ladislav Meško.

Slovensko reprezentovalo 16 pretekárok a pretekárov, z toho až 15 z nich sa prebojovalo do semifinále. Najviac sa darilo ženám v bikini fitnes, kde dominovali vo všetkých výškových kategóriách. Zlaté medaily získali Iveta Kuglerová (Fitness Pohoda Bratislava) vo výške do 158 cm, Monika Rosenbergová (KKMŽ Žiar nad Hronom) do 163 cm, Karina Antovská (ŠK Slávia Bratislava) do 168 cm a Jana Majerníková (NUTREND Team) nad 168 cm. V následnom súboji troch Sloveniek o absolútnu európsku šampiónku triumfovala Antovská. Darilo sa aj fitneske Barbore Bunčákovej-Sečkárovej (Mozolani Trainings Žilina), ktorá vyhrala svoju kategóriu nad 163 cm a získala aj absolútne prvenstvo. Tretie absolútne prvenstvo získala v body fitnes junioriek nad 163 cm Adela Ondrejovičová (P+D Fitness Centrum Jarábek Trenčín).

Karina Antovská je už majsterkou sveta a absolútnou majsterkou sveta z vlaňajšieho šampionátu z poľského Bialystoku. "Získať ďalšie prvenstvo bolo ťažšie. Bola som pod tlakom. Musela som zvládnuť vnútorný boj sama so sebou," povedala Antovská, ktorá sa dvomi prvenstvami rozlúčila s bikini fitnes a od budúcej sezóny chce štartovať v kategórii body fitnes: "Viac sa už nedá získať. Potrebujem novú motiváciu. Rada cvičím s veľkým zaťažením, v tréningu sa už nechcem obmedzovať." Ako príklad Antovská uviedla, že v tréningu je schopná vzoprieť 75 kg vážiacu činku a urobiť s ňou šesť opakovaní v drepe.

Ďalšou absolútnou majsterkou Európy vo svojej kategórii je bývalá gymnastka, v reprezentácii služobne najstaršia 27-ročná fitneska Barbora Sečkárová-Bunčáková. "K dosiahnutiu úspechu treba mať v prvom rade za sebou dobré zázemie a ľudí, ktorí majú porozumenie pre to, čo robím," povedala mamička 14-mesačného Alexandra a dodala: "Keď som zistila, že som tehotná, až na krátku prestávku som neprestala cvičiť. Na pokračovanie svojej kariéry som sa pripravovala už počas tehotenstva. Rada by som reprezentovala aj na tohtoročných majstrovstvách sveta."

Slovenské reprezentácie sa v pokračujúcej sezóne, aj s finančnou podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, zúčastnia ešte na MS žien na Ukrajine, muži na MS v Marakéši v Maroku a juniori a juniorky na MSJ v mongolskom Ulanbátare. "Podľa rezortného ministerstva je naša asociácia najefektívnejšia vo vynakladaní prostriedkov na zisk jednej medaily," dodal Meško.


Poradie v Pohári národov (35 krajín): 1. Slovensko 97 b., 2. Ukrajina 86, 3. Švédsko 82


Výsledky slovenských reprezentantov:

bikiny fitness juniorky: 1. Sabina Pleváková, 2. Veronika Guľašová
body fitness juniorky nad 163 cm: 1. Adela Ondrejovičová
absolútna víťazka body fitness juniorky: Adela Ondrejovičová
klasická kulturistika juniori: 1. Erik Halaška
kulturistika nad 80 kg juniori: 6. Radoslav Filip
kulturistika masters nad 50 rokov nad 80 kg: 6. Jozef Píry
kulturistika masters nad 40 rokov do 80 kg: 4. Eduard Cigáň
fitness žien nad 163 cm: 1. Barbora Bunčáková-Sečkárová
absolútna víťazka fitness žien: Barbora Bunčáková-Sečkárová
bikiny fitness žien do 158 cm: 1. Iveta Kuglerová
bikiny fitness žien do 163 cm: 1. Monika Rosenbergerová
bikiny fitness žien do 168 cm: 1. Karina Antovská
bikiny fitness žien nad 168 cm: 1. Jana Majerníková
absolútna víťazka bikiny fitness žien: Karina Antovská
body fitness žien do 158 cm: 3. Silvia Pavlisková
body fitness žien do 168 cm: 4. Stanislava Focková
body fitness žien nad 168 cm: 3. Adela Ondrejovičová
 

Vyberte región